Blog

Hisham (34): “Ik doe niet alleen mee aan Samen Hier om Nederlands te leren, ik wil graag ook iets teruggeven”

Hisham is een van de statushouders die deelneemt aan Samen Hier in Rotterdam. Wij gingen bij hem langs om hem beter te leren kennen en te praten over zijn leven en toekomst in deze stad.

Typisch Nederlands

Om stipt 10 uur staan we op de stoep, “typisch Nederlands’, grapt Hisham. Hisham is 34 jaar en komt uit Jemen. Hij woont sinds april 2019 in Rotterdam en gaat binnenkort van start met Samen Hier.

Nederlanders ontmoeten

“Ik doe mee aan Samen Hier omdat ik meer om wil gaan met Nederlanders en de taal beter wil leren spreken”, vertelt Hisham onder het genot van een oer-Hollandse roze koek. “Ik zou hier in Rotterdam graag de dingen willen doen die ik in Jemen ook deed, zoals sporten en muziek maken. Maar vanwege de taal zijn veel dingen in het dagelijks leven nog moeilijk, en ik ken niet zo veel mensen hier. Met een Welkom Groep zou ik dit soort dingen graag vaker doen. Hopelijk is mijn Nederlands over een paar jaar goed genoeg om hier een opleiding te volgen.”

Blijdorp

“Wat ik in Rotterdam zou willen doen? Alles! Met Vluchtelingenwerk zijn we al naar veel plekken in Rotterdam geweest, zoals musea, de Euromast en de haven. In dierentuin Blijdorp ben ik nog niet geweest, daar wil ik nog graag heen. Naar de film gaan vind ik ook leuk. In Jemen kun je gewone films niet kijken, die zijn gecensureerd. We hadden wel een bioscoop, maar als je daar heen ging dan werd dat afgekeurd. Verder zou ik graag piano leren spelen en in het Nederlands willen zingen.”

De Watersnoodramp

“Ik probeer alles wat helpt om over Nederland en de Nederlandse taal te leren. Iedere dag ga ik naar de bibliotheek om te lezen en te schaken. Ik heb hier ook veel informatie over Nederland verzameld. Over bijvoorbeeld de Watersnoodramp in 1953, de oorlog en het bombardement van Rotterdam. Ook speel ik voetbal bij Excelsior in een team van verschillende leeftijden. Meepraten lukt niet altijd, maar wel luister ik naar hen als ze met elkaar praten en probeer ik de woorden te onthouden.”

Iets teruggeven

“Ik doe niet alleen mee aan Samen Hier om Nederlands te leren, ik wil graag ook iets teruggeven. Ik kan goed koken, en zorg graag voor andere mensen.” Hisham blijkt ook een geboren verteller vol interessante leerzame verhalen: tijdens ons bezoek pakt hij een whiteboard, tekent de kaart van Jemen en vertelt over de geografie, geschiedenis, cultuur en politiek van zijn thuisland.  Interessante dingen die wij nog niet wisten, zoals over Socotra, een prachtig eiland aan de kust van Yemen met een unieke geologie, flora en fauna.

Hisham of een andere statushouder leren kennen? Doe mee aan Samen Hier!

Wij vonden het erg leuk om Hisham beter te leren kennen. Hij had heerlijke hapjes klaar staan en zong voor ons mooie Arabische liedjes. Dank je wel voor het gezellige gesprek en de gastvrijheid Hisham!

Lijkt het jou ook leuk om een nieuwkomer uit jouw stad te leren kennen en wegwijs te maken? Doe dan mee aan Samen Hier, je kunt je nog tot oktober aanmelden! Kijk hier voor meer informatie.